Her kommer Mariannes egen opskrift på lækre, hjemmebagte rugbrød. Den rækker til 2-3 stk. afhængigt af størrelsen på dine rugbrødsforme. Her bruger vi selvfølgelig vores egen honning, vores egen, hjemmebryggede øl, for ikke at tale om Mariannes egen surdej.
Hvordan starter man en surdej? Det bedste tip er, at få én! Du kan hente en surdej inde hos Meyer, måske endda hos dit lokale bageri, eller du kan spørge en god ven/veninde, som laver et godt rugbrød, om du må få en bid af deres. Og så er du godt i gang! Smid hele surdejen i brøddejen, og tag så en bid (ca. 1 dl.) fra, efter brødet har hævet. Gem den i f.eks. en plastikbøtte og sæt den i køleskabet med en spiseskefuld salt på. En rugsurdej er hårdfør og kan holde sig længe uden at blive fodret.
Mariannes rugbrød
3-4 brød
0,5 l. øl
50 g. honning
270 g. hørfrø
450 g. knækkede rugkerner
450 g. groft rugmel
1050 g. hvedemel
salt
rugsurdej
Rør alting sammen
Ælt dejen grundigt på maskine
Lad hæve i rugbrødsformene i min. 8 timer
Tag 1 dl. fra til surdej
Pensl brødene med lidt tykmælk
Bages i 90 min.
Pingback: Hjemmebagt brød - Det Våde Får